Raine Luomanen kommentoi yleisiä yhteisiä asioita ja ajan ilmiöitä.

Romahtanut äänestysinto, maamme kärkipoliitikkojen kuntavaalikiiman lopputulos?

Siitä ei liene epäselvyyttä että vaalit eivät sytyttäneet äänestäjiä.

Yhtälailla kaikki tutkijoita ja päivälehtiä myöten ovat nyt jälkikäteen samaa mieltä siitä että julkisesti käsitellyt aiheet olivat ylätasoista, niissä käsiteltiin asioista jotka ovat hallituksen ja eduskunnan ongelmia tai vastaavasti vain heidän päätännässään.

 

Aiheet eivät kohdanneet kuntalaisten arkea. Aiheista puhuivat suuren mittakaavan julkisuudessa lähinnä ministerit ja kansanedustajat, eivätkä kuntalaisten iholla olevat ehdokkaat. Eli tavallinen kansalainen ei ymmärtänyt, eikä jaksanut edes yrittää ymmärtää vaaliteemoiksi valtamediassa nostettuja aiheita.

 

Jos istuva ministeri tai eduskunnan puhemies on ehdokkaana kunnallisvaaleissa, puhutaan silloin tietenkin hänen tasonsa mukaisia asioista. Sama pätee kansanedustajiinkin. Siksi on vähintäänkin naivia kuvitella että ministerit, kansanedustajat ja puoluejohtajat olisivat samalla lailla kuntalaisten ”iholla” niin kuin nuo nukkuvat 47,8%  äänestäjistä heidän iholla olon merkityksen ilmeisesti kokevat.  

 

Itse asiassa olen sitä mieltä että jos istuvalla ministerillä on aikaa osallistua omaan kunnallisvaalikampanjaansa, vaikka kuinka omalla ajallaan sen tekisi, saatikka istua seuraavat 4 vuotta kunnanvaltuustossa, olisin taipuvainen vaatimaan häneltä niiltä osin osaa ministerinpalkasta pois.  
Hänen työnsä on aivan muualla, sen kuuluu olla aivan muualla, ja siitä työstä hänelle maksetaan jotain aivan muuta.

 

Kun kansalaiset sitten sanovat etteivät esillä olleet asiat kosketa heitä, ei heitä voi siitä syyttää. Päinvastoin.


Tietenkin asiat koskettavat kaikkia, sehän on selvää, mutta miten ihmeessä kansanedustajat ja vielä enemmän valtioneuvoston jäsenet olettavat että heidän vääntönsä SOTE uudistuksista, vahvoista peruskunnista tai rakennelakiehdotuksista toisivat keskustelun ymmärrettävästi kuntalaisen tasolle? Heillehän näiden asioiden ymmärtämisestä maksetaan palkkaa, ei kuntalaisille.

Kunnissa kuntalaiset puhuvat leikkipaikkojen riittävyydestä, katujen, nuorten ja vanhusten hoidosta. Paikallisista rakennushankkeista. Ei SOTE uudistuksista.

 

Yleisin vastaus äänestämättömyyteen ihan suoraan kysyttynä on: ”päätökset tehdään kuitenkin jossain muualla!”

Eli niin kauan kun kunnallisvaalikeskusteluja vetävät maan johtavat poliitikot ovat äänestämättä jättäneet kansalaiset oikeassa:
Päätökset esillä olleista asioista tehdään niiden esillä pitäjien toimesta, hallituksessa, eduskunnassa, ministeriöissä. Ja kunnissa toimitaan sitten juurikin näiden päätösten antamien raamien mukaan.

Tietenkin kunnallisvaaleissa pitäisi käsitellä myös kuntia koskevia valtakunnan tason asioita, kunnissahan ne asiat sitten konkretisoituvat.

Mutta kun valtamediassa äänessä ovat kerta toisensa jälkeen ministerit ministerijutuillaan ja vieläpä samalla ehdokkaina pyrkimässä omien kuntiensa valtuustoihin.  Ollaan taas auttamatta ylätasoisessa keskustelussa joka menee, kuten huomattu, ohi melkein 47,8% äänestäjistä.

 

Toki puolueiden puheenjohtajilla ja kärkipoliitikoilla on oma roolinsa vaalikampanjoissa, sehän on selvää.
Mutta jos kansalaiset näkevät asiat niin että keskustelut jotka käydään ovat sen tasoisia ettei heiltä kuitenkaan kysytä. Ja näitä keskusteluja ylläpitää henkilöt joiden työ on jo valmiiksi jossain aivan muualla kuin kunnanvaltuustoissa.
On mielestäni ainoa lopputulos nyt nähty laskeva äänestysinto eli melkein puolet eivät jaksa vaivautua ymmärtämään tai mikä pahinta ymmärrä, mistä puhutaan.

 

Väännän oikein rautalankaesimerkin;

 

Jos päiväkoti-ikäisten hiekkalaatikolle tulisivat yläasteikäiset leikkimään ja juttelemaan omiaan, pysyisivätkö aiheet kauaa päiväkotilasten tasolla?
Jos silloin ympärillä olleiden päiväkoti lasten pitäisi äänestää jostain asiasta, perustuen hiekkalaatikolla juuri käytyyn keskusteluun, kuvitteleeko joku päiväkoti ikäisten ymmärtäneen tai sisäistäneen keskustelun aiheet?

Ja siinä tilanteessa ylipäätään äänestävän?

 

Väitän: Kun valtakunnanpolitiikan kovimmat nimet poistetaan tekemästä kunnallispolitiikkaa, palautuu kunnallispolitiikan ymmärrettävyys ja vaikuttavuus kansalaisten silmissä sille tasolle missä sen kuuluu olla.

Eli siitä tulee taas kunnallaista politiikkaa. 

 

Raine Luomanen

Kokoomuksen kunnallisvaaliehdokas Helsingissä, 331 ääntä saaneena. 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Käyttäjän RaineLuomanen kuva
Raine Luomanen

Ja jotta ei tarvitse kaikille samaa kirjoittaa:

Kovat politiikan nimet saavat tietenkin huomattavan suuren äänisaaliin, ja vetävät näin mukanaan puolueen muita ehdokkaita. Mikä on tietenkin asian ydin.
Mutta onko alhainen äänestysinto sen hinta?

Ja joku voi tietenkin kysyä onko alhainen äänestysinto edes ongelma? Minusta on!

Toimituksen poiminnat