Raine Luomanen kommentoi yleisiä yhteisiä asioita ja ajan ilmiöitä.

Työttömät ja opiskelijat samassa veneessä?!

Työttömät ja opiskelijat samassa veneessä?!

”Selvitysmiehen mukaan esimerkiksi 50 euron lisäys osatyökykyisen kuukausipalkkaan voi nyt johtaa 500 euron menetykseeneläkkeessä”

(http://www.kauppalehti.fi/5/i/talous/uutiset/etusivu/uutinen.jsp?oid=20110259557 )

Eihän tämä nyt näin voi mennä - ja sama koskee opiskelijoita. Tienaamalla 50 euroa liikaa tukikuukautta kohden voit menettää koko kohdekuukauden tuet, pahimmillaan joudut maksamaan satasen ylityksestä takautuvasti Kelalle useiden kuukausien tuet, joskus jopa tuhansia euroja.

Selitä sitten tässä, että opintoja ja työntekoa arvostetaan ja niihin kannustetaan. Olemme onnistuneet luomaan kontrollin ja väärinkäytösten estämisen nimissä byrokraattisen hirviön. Hirviön, joka vaatii pikaisen taltuttamisen.

Ei työtöntä tai osatyökykyistä eikä ketään muutakaan voi motivoida töihin niin, että hänen elämänsä voi romuttua muutamien kymppien lisätienisteistä. Sama koskee opiskelijoita.

Opiskele nyt sitten nopeammin ja tutustu samalla työelämään (niin kuin nykyvaatimus kuuluu) mutta maksa sitten takaisin jo elämiseen käyttämäsi tuet, kun tienaat satasen liikaa. Bresneviläistä toimintaa sanon minä. Tarvitsemme niin työttömyyden kuin opiskelunkin hoitoon joustavuutta. Joustavuutta, jonka nimissä kaikki itsensä auttaminen ja töihin hakeutuminen kannattaa!

Opiskelijoiden, osatyökykyisten ja työttömien tulee pystyä parantamaan toimeentuloaan ilman ”rangaistusta” yrittämisestä. Peränkuulutankin opiskelijoille korkeampia tulorajoja. Mahdolliset tukien takaisinmaksut saavat mielestäni koskea vain kohdekuukautta. Sama pätee työttömien ja osatyökykyisten kohdalla.

Raine Luomanen

Yrittäjä, Eduskuntavaaliehdokas, Kokoomus Helsinki

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

Toimituksen poiminnat