Raine Luomanen kommentoi yleisiä yhteisiä asioita ja ajan ilmiöitä.

Ostakaa uusi Nokia

Ostakaa uusi Nokia

Nyt luulisi vihdoin Nokian strategiajulkistuksen jälkeen olevan selvää kaikille, niin valta kuin oppositiopuolueillekin, että maamme tarvitsee uusia kasvuyrityksiä. Suomen talouden lippulaiva on vaikeuksissa, eikä korvaajaa ole näköpiirissä.

Suomi tarvitsee rohkeita yrityksiä joiden ideat ja ajatukset ovat yhtä uusia ja tuoreita kuin Applen iPod oli suurelle yleisölle kymmenen vuotta sitten. Suomi tarvitsee rohkeita yrittäjiä kuten Pekka Perä ja Talvivaaran kaivokset. Tarvitsemme lisää sellaisia yrityksiä jotka uskaltavat riskeerata kaiken, itsensä ja koko Suomen puolesta. Valtion tulee tehdä kaikkensa, jotta riskinottajia riittää. Onnistumista ei saa verottaa liikaa, eikä epäonnistumisestakaan saa seurata elinikäistä velkavankeutta ja leimaamista. Pienenä kansakuntana kuolemme pois jos emme kykene vapauttamaan sitä luovuutta, hulluutta ja maanista asioiden läpivientikykyä, jota kasvuyrittäjyys vaatii.

Pelastakaa vanha Nokia

Mutta ennen kuin meillä on uusia nokioita, pitää meidän tehdä kaikkemme vanhan pelastamiseksi. Missä on nyt Valtion Kruununjalokivien vartijaksi perustettu toimija nimeltä Solidium? Miksei se ole ostamassa Nokiaa, kun kurssi on romahtanut ja yhtiö edullinen? Nokia tarvitsee selkeästi Suomalaista suuromistajuutta, jottei yhtiötä ja sen valtavia verotuottoja siirretä täältä lopullisesti pois. Kyllä me voimme vapaassa markkinataloudessakin silloin tällöin vetää kotiinpäin. Vastaava ajattelua toteutettiin USA:n autoteollisuudessakin, kapitalismin ja vapaiden markkinoiden ikonien kanssa.  Valtio meni apuun suuren hädän hetkellä ja työpaikat säästyivät konkursseilta. Nyt yhtiöt ovat taas voitollisia ja velat valtiolle kohta maksettu.

En hyväksy tähän sitä patenttivastausta, jossa vanhat poliitikot kertovat, ettei se ole mahdollista, tai ettei nykyään voi näin toimia. Kaikki on mahdollista. Suomen valtio voi toimia kuin kuka tahansa sijoittaja ja tarttua tilaisuuteen, kun oma hyöty on selvä. Kyse on vain siitä, kuka uskaltaa komentaa!

 

Raine Luomanen

Kirjoittaja on yrittäjä ja Kokoomuksen eduskuntavaaliehdokkaana Helsingissä.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Käyttäjän Kira kuva
Kira Arn

Okke, kysytään nyt sitten, mistä otetaan rahat 51% ostamiseen ja keneltä ne osakkeet ostetaan?

K Veikko

“Solidium? Miksei se ole ostamassa Nokiaa”

Miksi juuri Nokian osakkeenomistajat pitää pelastaa katastrofilta? Miksi valtio ei voisi saman tien ostaa Microsoftia - Tulevan fuusion suurvoittajaa?

Voihan jokainen veronmaksaja nytkin asettaa itselleen 1%:n hätä-apu-lisäveron ja sijoittaa Nokiaan 12% kuukausipalkastaan (brutto).

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Tämä ajatus on niin hirvittävän huono, että Kokoomus voi siihen tarttua. Vapaa markkinatalous on hyvä asia siihen asti, kunnes valtion kassa pitää kähveltää omien tappiollisten sijoitusten katteeksi.

Ville Wäänänen

Mielenkiintoinen ajatus, vaikka vanhan nokian perään ei varmaan kannata haikailla. Mutta varmasti osaavia tekijöitä tulee paljon markkinoille, eli tässä olisi selkeästi saumaa tarpeeksi etukenoa omaavalle yrittäjälle lähteä rakentamaan uutta, ja tähän olisi hyvä laittaa panostuksia. Jos mitään ei tehdä, niin osaajat karkaavat rajojen ulkopuolelle, ja siihen meillä ei ole varaa.

Toimituksen poiminnat